Skupne značilnosti lugolove raztopine in soli ter opozorila pri uporabi

značilnosti lugolove raztopine

Sestavo in strukturo lugolove raztopine, je v 19. stoletju prvi predlagal francoski zdravnik Jean Auguste Lugol. Lugolova raztopina se je znova uporabljala leta 1986 in sicer z eksplozijo v jedrski elektrarni Černobil. Da bi preprečili absorpcijo radioaktivnega izotopa joda, so jo dajali prebivalcem. Danes se uporablja predvsem v medicini. 

Nezadostno uživanje Lugolove raztopine predstavlja resno tveganje za zdravje in življenje, brez izrecnega zdravnikovega priporočila nikakor ne smete samostojno pripravljati te formulacije, kaj šele jemati. Pri uživanju raztopine morajo biti previdni predvsem bolniki s tuberkulozo, s hipertiroidizmom in tisti, ki so preobčutljivi na jod. V to skupino je treba vključiti tudi nosečnice in doječe matere.

Izogibajte se temu, da bi raztopino sami pripravljali doma, saj lahko nepravilno ravnanje s kemičnimi reagenti ogroža zdravje in življenje.

Kaj imata skupnega lugova raztopina in sol?

Povezava med kuhinjsko soljo in Lugolovo raztopino, je elementarni jod. Če boste pozorni na embalažo kuhinjske snovi, boste opazili, da je večina njih označena kot “jodirana”. To pomeni, da je kuhinjski soli dodan jod, iz razloga, ker je pomembno mikrohranilo za naše telo. 

uživanje Lugolove raztopine
Nezadostno uživanje Lugolove raztopine lahko privede do različnih nepravilnosti v delovanju celotnega telesa.

Hrana in voda sta z jodom precej revni, zaradi česar velikokrat človeškemu telesu primanjkuje joda. Glede na to, da ima jod pomembno vlogo v našem telesu in je močan antioksidant, je nujen za pravilno delovanje celotnega telesa. Pomembno vlogo ima predvsem pri pravilnem delovanju živčnega sistema in pri ohranjanju normalnih kognitivnih funkcij. 

Poleg tega je jod odlična tudi za našo kožo in njeno zdravje. Priporoča se dnevni vnos joda pri odraslih 200 µg na dan, nosečnice in doječe matere, pa imajo večje potrebe po jodu. 

Opozorila

Lugolova raztopina se na splošno dobro prenaša, vendar se lahko pojavijo nekateri neželeni učinki, kot pri vsakem drugem izdelku tudi. Ob kakršnih koli simptomih poiščite zdravnika ali farmacevta. Veljajo pa nekatera pravila ali opozorila, katerih se je pri uporabi lugolove raztopine vredno držati. 

Video o učunkih logolove raztopine

– Izdelkov s potečenim rokom uporabe, ne uporabljajte.

– Izdelek je primeren za odrasle in ga je potrebno hraniti izven dosega otrok. 

– Izdelek vedno uporabljajte kot je priporočljivo s strani proizvajalca ali prodajalca. 

– Vedno kupite preverjen izdelek, pri zaupanja vrednem prodajalcu. 

– Fotografije, katere srečujete ob opisu, na embalaži ali kako drugače in so povezane z lugolovo raztopino, so ilustrativne narave. 

– Lugolove raztopine ne mešajte sami, neprimerno razmerje ali neprimerna uporaba, lahko škodi vašemu zdravju. 

– Raztopino hranite pri sobni temperaturi (med 15 in 30 ºC), ne sme biti direktno izpostavljena soncu, vlagi in vročini. 

– Brez predhodnega zdravniškega posveta, nosečnice in doječe matere, raztopine naj ne uporabljajo. 

Rezultati uživanja so odvisni tudi od pravilne uporabe, zato vedno upoštevajte priporočen odmerek in navodila proizvajalca. Hkrati je odvisno tudi od sprejemanja in reakcij vsakega posameznika ali posameznice posebej.

Similar Posts: