Folna kislina je nujna za proizvodnjo novih celic

Folna kislina ali vitamin B9 ali folacid pomaga pri preprečevanju napak na možganih in hrbtenjači zarodkov. Jemanje folne kisline je vsaj mesec dni pred začetkom nosečnosti nujno. Prav tako je jemanje nujno vse do poroda. 

Odličen vir folne kisline je listnata zelenjava, na primer špinača, brokoli, solata, brstični ohrovt. Takšna živila ni dobro kuhati ali jih predolgo termično obdelovati, saj je folna kislina izjemno občutljiva na visoke temperature in svetlobo. Najdemo jo tudi v obliki prehranskih dopolnil, ki so za nosečnice prav tako ključna. 

Padec ravni folne kisline 

Razlogi za jemanje folne kisline pri nosečnicah so torej zelo jasni. Folna kislina pripomore k pravilnemu razvoju možganov, lobanje in zarodkove hrbtenjače. Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči zaprtje zarodkove nevtralne cevi. Posledice so okvara hrbtenice, lobanje ter možganov. 

Vsaki nosečnici raven vitamina B9 oziroma folne kisline pade zaradi povečane sinteze rdečih krvnih celic. To se zgodi v prvi polovici nosečnosti. V drugi polovici nosečnosti je folna kislina zlasti pomembna za plod. Jemanje folne kisline je predpisano. Strokovnjaki priporočajo jemanje od 400 do 600 mikrogramov folne kisline na dan. Zadosten vnos folne kisline prav tako dobro poskrbi za zmanjšanje tveganja srčno-žilne okvare ter razvoj t. i. zajčje ustnice pri plodu. 

Začetek jemanja dodatkov folne kisline 

Dobro je vedeti tudi to, da je začetek jemanja dodatkov folne kisline vezan tudi na prenehanje jemanja kontracepcijskih tablet. Te namreč motijo samo presnovo folne kisline. V telesu jo je namreč manj, kot jo je potrebno imeti. 

Ker je folna kislina vodotopna, predoziranje z njo ni mogoče. Presežek se namreč izloči iz telesa z urinom ali blatom. 

Splošno uživanje folne kisline v obliki prehranskih dodatkov 

Povečane količine folne kisline se priporočajo predvsem v obdobju rasti, ob najrazličnejših okužbah, po dolgotrajnem stresu, pri alkoholikih. Dobrodošla je še pri nekaterih drugih boleznih ter jemanju določenih zdravil. Ljudje najpogosteje posegajo po folni kislini, ki je v obliki prehranskih dopolnil.

Preberite si še naslednji članek: Kaj je inhalator in zakaj se uporablja

Pri vseh zdravilih, ki jih z inhalatorji vnašamo v telo oz. dihala pa je zelo pomembno, da pacienti zdravila uporabljajo redno po navodilu zdravnika in farmacevta, še posebej pa je pomembno, da so poučeni o pravilni uporabi inhalatorjev.

Folna kislina v obliki prehranskih dopolnil vam je na voljo v številnih specializiranih prodajalnah. Pri nakupu je dobro izkušene prodajalce še enkrat povprašati o ustreznosti jemanja. Ne nazadnje pa si lahko kakovostna prehranska dopolnila naročate tudi v spletnih prodajalnah. 

Preberite tudi kakšne so Skupne značilnosti lugolove raztopine in soli ter opozorila pri uporabi.

V naslednjem članku pa preberite vse o družinski psihoterapiji.

Similar Posts: