Karies je najpogostejši razlog za obisk zobozdravnika

Večina se niti ne zaveda, da je karies najbolj razširjena bolezen sodobnega časa. Obenem je tudi najpogostejši razlog za obisk pri zobozdravniku. Pri nas se s tovrstno zobno težavo srečuje približno dve tretjini otrok in večina odraslih. Sicer pa lahko rečemo, da se s kariesom slej ko prej sreča prav vsak od nas. Kljub temu pa ne gre za povsem običajno zadevo v ustni votlini.

V resnici je karies izjemno agresivna bolezen zoba. Če se ne pozdravi na ustrezen način, se lahko v precej kratkem obdobju uniči celotni zob.

Kaj je krivo za nastanek kariesa?

Za sam nastanek kariesa so krive obloge bakterij na zobeh; tiste, ki niso bile pravočasno odstranjene. Dejstvo je, da v naši ustni votlini prebiva več 10 milijonov najrazličnejših bakterij. Med najbolj nevarnimi pa so zagotovo streptokoki. Bakterije razgrajujejo hrano, ki ostaja v ustih. Pri tem se tvorijo zelo škodljive kisline. In čeprav zob velja za najbolj trdno strukturo v našem organizmu, kislinam uspe raztopiti površino zobu oziroma njegovo sklenino.

Karies povzročajo obloge bakterij na zobeh.

Najpogosteje se karies oziroma kariozni proces prične na mestih, kjer so še posebej dobri pogoji za zadrževanje ostankov hrane in so seveda precej manj dostopni za čiščenje. Odlično mesto za nastanek kariesa so na primer tudi medzobni prostori. Tam se namreč zadržuje hrana, ki se lahko dovolj ustrezno čisti samo s pomočjo zobne nitke.

Za slabe zobe ni vedno kriva le genetika

Morda ste tudi vi prepričani, da imate slabe zobe, ker imajo takšne tudi vaši starši ali pa stari starši. Dejstvo je, da genetika lahko v resnici poskrbi za zobe drugačne oblike, več jamic za zastajanje hrane, posledično se karies pojavi hitreje. A čisto pravi razlog za pojav kariesa se leži nekje drugje.

Ključni dejavnik za nastanek zobne gnilobe je vsekakor način prehranjevanja. Hrana, ki še posebej škoduje zobem na sploh, so ogljikovi hidrati. Najslabše pa je zagotovo uživanje sladkih pijač in sladkarij, in to v kakršni koli obliki. Poglavitno je tudi to, kdaj se sladkarije uživajo. Redno uživanje ogljikovih hidratov skozi ves dan je namreč precej bolj škodljivo kot sladica, ki jo pojeste v nekaj minutah. K nastanku kariesa v zelo veliki meri prispevajo tudi lepljiva hrana ter žvečilni gumiji s sladkorjem.

Preberite si še naslednji članek: Folna kislina je nujna za proizvodnjo novih celic

Folno kislino oziroma folat potrebujemo za dobro kri in delovanje imunskega sistema ter drugih telesnih procesov. Nosečnice ga potrebujejo nekoliko več.

Similar Posts: