Pri poškodbah zob so nepogrešljivi implantati

Imeli bomo lepe, bele in zdrave zobe, če si jih bomo redno in pravilno umivali. To je stavek, ki ga skoraj vsi starši ponavljamo svojim otrokom. Privzgojiti jim moramo higienske navade tudi kar se zdravja zob tiče. In to definitivno ni lahko delo. Otroci so samosvoji in ne upoštevajo vedno svojih staršev, zato se moramo še toliko bolj potruditi. A žal včasih skrbno ščetkanje in pravilna prehrana ni dovolj. Pri otrocih, najstnikih, pa tudi pri starejših lahko pride do hudih poškodb zob. V najhujših primerih, ko zoba ni več možno rešiti, pridejo v poštev t.i. implantati (zobozdravstvo-skorjanc.com). Implantati so po domače povedano zobni vsadki, namesto korenine, na katere kasneje namestimo umeten zob.

Hude poškodbe zob pri padcih

Kar nekaj otrok je že izgubilo svoje dragocene zobke pri različnih vragolijah. Najpogostejši so različni padci, še posebej s kolesom. Če so to mlečni zobki, ni nikakršen problem, saj zrastejo novi. A pri stalnih zobeh se hitro lahko situacija zakomplicira, saj včasih stalnega zoba ni mogoče rešiti. Če se zlob zlomi, ga v nekaterih primerih lahko prilepijo nazaj ali oblikujejo novega do končne oblike. Težava je, če je poškodba tako huda, da začne zob odmirati. Takrat počrni in ga je potrebno izruvati. V tem primeru so potrebni implantati, še posebej če gre za sprednje zobe.

Pomemben je estetski vidik

Pri poškodbah sprednjih zob ne gre le za funkcionalno poškodbo, ampak tudi za velik estetski vidik. Manjkajoči zob je namreč zelo opazen in moteč na pogled. Prav tako moti govor poškodovanca. Zato se v teh primerih uporablja implantate – zobne vsadke, na katere potem namestijo umeten zob, kjer ob končnem rezultatu sploh ni opaziti razlike med stanjem prej in potem.

Preberite si še naslednji članek: Karies je najpogostejši razlog za obisk zobozdravnika

Karies je najbolj razširjena bolezen ustne votline. Prizadene tako otroke kot odrasle. Dobra novica je, da znamo karies zdraviti, ga zaustaviti. Danes je na voljo širok spekter zdravljenja kariesa.

Strokovnost in izkušnje zobozdravnika

A zelo pomembno je, da ne zaupamo kar vsakemu, saj nas bodo implantati spremljali še vrsto let in morajo biti resnično kvalitetno narejeni. Pozanimajmo me, katera zobozdravstvena ordinacija je usposobljena za implantate, kakšne materiale uporabljajo in kakšne so izkušnje pacientov. Zelo pomembna je strokovnost in usposobljenost zobozdravnika, ki namešča implantate. Želimo si namreč kar najboljši rezultat, s katerim bomo zadovoljni vrsto let. Preberite si tudi, kako nam lahko pri različnih težavah pomaga psihoterapija.

Sončna očala z dioptrijo so idealna rešitev za aktivnosti na prostem. Sončna očala so obvezna oprema tudi pri drugih zunanjih aktivnostih, na primer ko delamo na polju oz. vrtu, ali smo na pikniku. Preberi več …

Similar Posts: