Masivna vhodna vrata nekoč in danes

Z vhodnimi vrati se srečujemo vsak dan vse življenje, vendar jih sploh ne opazimo dokler jih ni potrebno menjati ali kupiti novih. Potem se najprej začne raziskava o vseh mogočih modelih in nato jih tudi naenkrat opazimo povsod. Najbolj izstopajoča so prav gotovo masivna vhodna vrata, ki jih lahko opazimo tako na starejših meščanskih hišah, kot tudi na novogradnjah.

Masivna vhodna vrata obstajajo že zelo dolgo časa in če so ohranila svojo priljubljenost tako dolgo in če jih uporabljajo na tako različnih objektih, že morajo biti prava izbira. Se je pa z leti spremenil in posodobil način njihove izdelava. Sedaj so narejena v sodobnih delavnicah in najkakovostnejšega smrekovega ali hrastovega lesa, kar zagotavlja njihovo dolgo obstojnost. Če vemo, da so že stara masivna vhodna vrata lahko zdržala več desetletij, si lahko predstavljamo, koliko časa bodo zdržala tista, ki so narejena sedaj.

Zelo pomembna razlika pri izdelavi masivnimi vhodnimi vrati nekoč in danes je tudi v tem, da se je včasih proizvajalo nekaj modelov po vnaprej znanih merah in to je bilo vse. Lastnik hiše je nato izbral velikost, ki je najbolj ustrezala njegovi gradbeni odprtini in vhodna vrata zazidal vanjo. Že pri sami gradnji je bilo potrebno paziti, da je bila odprtina podobna dimenzijam predvidenih masivnih vhodnih vrat. Vendar so se vedno pojavljale težave pri vzidavi, saj jo bila masivna vrata ali prevelika ali premajhna. Če so bila prevelika je bilo potrebno povečati odprtino. Še slabše je bilo, če so bila masivna vhodna vrata premajhna, saj je bilo potrebno okrog njih dodatno zidanje in tesnjenje, kar pa na koncu ni prineslo neke velike zatesnjenosti. Danes se masivna vhodna vrata delajo po naročilu, tako da je popolnoma vseeno, kakšnih dimenzij je gradbena odprtina za vrata. Izbrani mizar pride na objekt in odprtino pomeri. Nato pa naredi masivna vhodna vrata po naročilu, ki se popolnoma prilegajo. Kupec lahko na podlagi svojih potreb in želja tudi izbira vrsto masivnega lesa. Tukaj pa podobno kot nekoč še vedno ostajata najbolj priljubljena smreka in hrast.

Preberite si več o tem kaj so kanalizacijski sistemi.

 

Similar Posts: