Moderna orodja za modernega lovca

Pasti za divje svinje so lahko narejene tudi iz lesa

Lov je ena najstarejših človeških ved. Brez izpopolnjene veščine lova si ljudje nikoli ne bi mogli ustvariti civilizacije. Moderni lovci imajo na razpolago ogromno različnih tehnologij, ki omogočajo veliko lažje privabljanje plena. Zelo popularne so pasti za divje svinje, saj so to zelo nevarne živali, ki jih je velikokrat potrebno premestiti ali odstraniti z določenega območja. To lahko storimo z različnimi kletkami in vabami, ki so veliko bolj varne za uporabo, kot pa klasični načini lova. Pri uporabi modernih pasti pa je pomembno, da se zavedamo njihovih prednosti in slabosti.

Pasti za divje svinje v obliki kletke

Večina pasti za divje svinje se ni veliko spremenila skozi stoletja uporabe. Materiali izdelave so postali bolj vzdržljivi, kar je močno povečalo njihovo zanesljivost. Klasična past za svinje je v obliki kletke, ki je narejena iz jeklenih cevi. Nekateri lovci jih doma izdelajo sami, drugi pa kupijo bolj profesionalne izvedbe. V glavnem je namen isti – ujeti divjo svinjo v samo kletko. Priporočljivo je, da uporabimo jekleno škatlo s streho, saj to prepreči pobeg živali. To je tudi najboljši način za prevoz ujetih živali, ne da bi jih bilo potrebno odstraniti iz kletke.

Video: Kako narediti prenosno/mobilno past za divje svinje

Vratca delujejo na vzmet, ki se sproži, ko svinja vstopi v samo past. Nekatere izvedbe kletk imajo več vrat, nekatere pa samo ena. V večini primerov niso višje od 1.5 metra, zato so opremljene s streho, ki preprečuje svinjam, da bi preplezale stene pasti.

Pasti narejene iz lesa so ugodne za nakup

Izmed vseh različnih izvedb pasti, so še vedno zelo popularne klasične lesene kletke. Lesene pasti za divje svinje se še vedno uporabljajo po celem svetu. Njihova oblika je pravokotna ali kvadratna – odvisno od velikosti same lesene škatle in namena uporabe.

Video: Past za divje svinje narejena iz lesenih palet

Manjše lesene škatle s stenami do 1.5 metra imajo strop. Če pa so stene višje, pa strop ni pomemben, saj divje svinje težko preplezajo tako višino. Lahko pa tudi namestimo pokrivala za vogale, ki preprečujejo pobeg ujetim živalim, če sama past nima stropa. Celotno konstrukcijo je možno sestaviti na terenu, saj so vsi deli lahki po teži in za sestavo ne potrebujemo posebnega orodja. 

Vratca škatlaste pasti za svinje lahko delujejo na vzmet, ali pa so taka, ki se odpirajo v samo eno smer. Vedno je priporočljivo, da se dodatno posvetimo vratcem, saj imajo divje svinje veliko moči in jih lahko vzdignejo ali poškodujejo.

Modularne pasti je možno prilagoditi našim potrebam za lov na svinje

Zadnja zelo popularna vrsta pasti so modularne. Poznane so tudi kot koralne pasti, ki jih lahko povečamo ali zmanjšamo po želji. Sestavimo jih lahko iz več delov, kar nam omogoča, da povečamo ali zmanjšamo njihovo prostornino. Načeloma ne uporabljajo strehe. To pa zato, ker so namenjene, da omogočijo nezaželenim ujetim živalim pobeg. Velika prednost takih pasti za svinje je nenevaren izgled iz zunanjosti. Tako se bodo tudi bolj sramežljive svinje ujele v past, ki se drugače ne bi.

V vsakem primeru potrebujemo kakovostno vabo za svinje. To je možno storiti s primerno hrano, vendar obstajajo veliko bolj učinkovite rešitve v obliki profesionalnih dišav, ki delujejo kot vaba, vendar jih lahko uporabimo tudi tam, kjer so vabe prepovedane.

Similar Posts: