Zdrava prehrana proti zdravstvenim tegobam

Zdrava prehrana je temelj zdravega življenjskega sloga, ne more pa povsem odpraviti vseh težav. Vseeno je seveda priporočljivo uživati raznolika živila, s katerimi zagotovimo telesu zadosten vnos pomembnih makrohranil, pa tudi vitaminov, rudnin in vlaknin. Tako bo telo pridobilo nujne snovi za svoje delovanje, s tem pa se bo lažje in učinkoviteje borilo proti morebitnim zdravstvenim tegobam.

Z učinkovito preventivo lahko odpravimo zelo raznolike tegobe. Ena izmed takšnih je na primer kandida, ki povzroča glivično okužbo in potencialno resno bolezen. Seveda pa z zdravim življenjskim slogom vzdržujemo tudi optimalno delovanje imunskega sistema in preprečujemo razvoj mnogih drugih bolezni, če do okužbe pride, pa je telo bolje pripravljeno na soočanje z nastalimi težavami in je tudi okrevanje hitrejše.

Kandida

Za nekatere zdravstvene tegobe je značilno, da izvirajo prav iz nezdrave prehrane. To velja predvsem za glivične in bakterijske okužbe, med temi je tudi kandida, ki nastane prav zaradi neravnovesij v črevesni flori.

Dobro je znano, da moramo za uspešno delovanje telesa skrbeti z vnosom pravih snovi, pomembno vlogo pri tem pa imajo mikroorganizmi v prebavnem traktu, ki razgrajujejo živila in omogočajo absorpcijo koristnih hranil. A poleg teh mikroorganizmov se lahko v človeškem telesu naselijo tudi drugi organizmi, ki niso tako koristni in prijazni do svojega gostitelja. Kandida je kvasovka, ki jo sicer najdemo pri večini ljudi, tudi pri tistih, ki so povsem zdravi in imajo zdrave prehranjevalne navade. Sama po sebi torej ne povzroča večjih težav, lahko pa pride do teh, če se gliva pretirano razmnoži in se začne seliti po različnih delih telesa.

En izmed dejavnikov tveganja za nenadzorovano razmnoževanje potencialno škodljivih mikroorganizmov je tudi neustrezna prehrana. Neravnovesje v vnosu hranil v telo vodi v neravnovesje v črevesni flori, nastanejo drugačne razmere, ki spodbujajo razmnoževanje drugih mikroorganizmov. Kandida uspeva v takšnih spremenjenih razmerah, tako pa se razmnožuje in širi nesorazmerno z drugimi organizmi. Povzroči lahko neprijetne posledice, v nekaterih primerih tudi sistemske bolezni. Več preberite tukaj.

To povsem enostavno preprečimo ravno z zdravo in uravnoteženo prehrano. V tem primeru je povezava med prehrano in zdravjem zelo neposredna, saj z vnosom pravih hranil uravnavamo črevesno floro in razmere v prebavnem traktu, s tem pa omejujemo možnosti, ki jih kandida potrebuje za razvoj. Pomembno je le, da ne pretiravamo in ne prilagajamo svojih prehranskih navad le zato, da bi odpravili kakšno specifično težavo. To lahko hitro vodi v druge ekstreme in neravnovesja – tudi probiotiki, ki se načeloma priporočajo za spodbujanje zdrave prehrane, lahko v prekomernem vnosu ali v neustreznih okoliščinah škodijo telesu.

Preberite si še naslednji članek: Prednosti uporabe kanabis olja za male živali

CBD kapljice za živali so pridelane iz industrijske konoplje in lahko imajo na živalski organizem zelo pozitivne učinke. Izboljšuje spanec in viša raven energije, pomaga pri kroničnih in akutnih težavah.

Z vzdrževanjem uravnotežene prehrane se lahko uspešno izognemo raznim tegobam, ki se pojavijo pri tistih, ki so pri oblikovanju svojega jedilnika manj vestni. Če to kombiniramo še z rednim gibanjem in sproščenim življenjskim slogom, smo varni pred širokim spektrom pogostih tegob.

Similar Posts: