Prehranjevanje brez občutka pekoče zgage

Najverjetneje ste se tudi vi že kdaj soočali s sila neprijetno bolečino, ki se je širila po vašem požiralniku. V trenutku vam je uničila prijetno občutje in to za kar nekaj časa. Če se vam to dogaja prepogosto, je stvar še veliko bolj zoprna. Vzrok pa je vsekakor povezan z vašim načinom prehranjevanja. V tem primeru je rešitev učinkovita refluks dieta, za katero morda slišite prvič.

Če se boste lotili refluks diete, boste morali v prvi vrsti najprej spremeniti način prehranjevanja. Najprej boste morali poskrbeti za ustrezno število obrokov. Če ste do sedaj na primer zaužili le tri obroke na dan, boste morali v nadaljevanju poskrbeti za vsaj pet obrokov. 

Živila izločena iz refluks diete 

Pri refluks dieti je zlasti torej pomembno, da si čez dan privoščite več manjših obrokov. A prav tako je bistveno, da z jedilnika izločite nekatera živila, ki povzročajo bolečine v požiralniku oziroma zgago. Pri tem zlasti mislimo na vrsto živil, ki spodbujajo izločanje želodčne kisline. S tem lahko povzročajo precej težav. 

Z jedilnika izločite paradižnik, papriko, čebulo, česen, por, fižol, pomaranče, mandarine, limone, grenivke, goveje in svinjsko meso, sire, maslo, smetano, skuto, polmastno mleko, zeleni čaj, kavo, gazirane pijače, sladice in vinski kis. 

Živila vključena v refluks dieto

Vsekakor pa obstajajo živila, ki lahko zelo blagodejno vplivajo na vaše težave z zgago oziroma na vašo prebavo. Tovrstna živila prav tako zelo pripomorejo k veliki meri zdravja. Jedilnik z njimi bo dovolj pester. 

Refluks dieta v ospredje postavlja določeno vrsto zelenjave, na primer korenje, repo, zeleno solato, cvetačo, brokoli, brstični ohrovt. Med žitaricami so dobrodošli riž, kvinoja ter kuskus. Pri sadju si lahko privoščite jabolka, hruške, banane, borovnice, lubenico, avokado. Blagodejni vpliv na vaše težave imajo tudi nekateri mlečni izdelki, na primer kefir, lahki jogurt, pusti siri. Pijte veliko vode, zeliščni čaj in probiotične napitke. Sicer pa so pri tej dieti izjemno dobrodošli še ingver, olivno olje, kokosovo olje in ne nazadnje še sladki krompir. 

Refluks dieta za dobre učinke od vas zahteva še redno telesno aktivnost ter življenjski slog s čim manj stresa. Čeprav je slednje skorajda nemogoče, pa z veliko močne volje lahko dosežete prav vse. 

Similar Posts: