Razlogi za izbiro kvalitetnega motornega olja

Motor na notranje izgorevanje je sestavljen iz mnogo različnih delov, ki med seboj sodelujejo, da poganjajo naš avto. Pri tem pa je izredno pomembno motorno olje. Ta deluje kot hladilno sredstvo, mazivo in čistilo za naš motor. Tako je vedno dobro, da zagotovimo našemu vozilo najboljše olje. S tem pa se bomo prepričali, da bodo vse komponente motorja delovale najbolj učinkovito. Pozitivne posledice pa bodo mnoge, kot so boljši izkoristek goriva, manjši izpusti emisij ter bolj čist motor.

Olje je mazivo za notranje komponente motorja

Motorna olja imajo zelo pomembno glavno nalogo. Ta pa je mazanje mehanskih delov motorja med njegovim delovanjem. Med delovanjem se bati, glava cilindra ter druge komponente motorja močno segrejejo. Obenem pa se vsi premikajoči deli počasi obrabljajo. Dobro olje pa poskrbi, da delovna temperatura vozila ostane v optimalnem stanju. Obenem pa omogoča, da motor deluje bolj učinkovito ter pri nižji delovni temperaturi. 

Do bolj čistega motorja

V motorju vsakega vozila se sčasoma pričnejo nabirati razne obloge. Te so sestavljene iz mikroskopskih delcev umazanije, nečistoč v gorivu ipd. Kvalitetna motorna olja imajo tudi veliko lastnosti čistila. Tako odstranijo delce umazanije in obloge. Obenem pa preprečujejo, da bi se pričela nabirati sveža nesnaga na ključne pogonske dele v motorju. S tem zagotovimo, da:

  • Bo avtomobil imel boljši izkoristek goriva
  • Se bo motor manj segreval in deloval tišje
  • Bomo ohranjali zdravje motornega bloka ter notranjih komponent

Redna menjava olja za motor je tudi izredno pomembna, saj se v njih nahajajo različni aditivi. Te so dodani z namenom čiščenja. Tako je dobro opraviti menjavo po priporočilih našega proizvajalca avtomobila.

Večji izkoristek goriva

Umazan motor se bo moral bolj potruditi, da bo ustvarjal enako pogonsko silo, kot če bi bil čist. V tem primeru je izkoristek goriva slabši, saj se ga veliko porazgubi, ker naše vozilo ustvarja več obratov, kot bi drugače bilo potrebno. Kvalitetno motorno olje pa poskrbi, da je vsak del motorja podmazan in ga sproti čisti. Priporočena je izbira polno-sintetičnega olja, saj z njem lahko prevozimo največ. Obenem pa je izredno odporen na vročino ter ima izredno mazivnost.

Manj ustvarjenih emisij

V zadnjih letih smo lahko priča vedno bolj strogim pravilom, kar se tiče izpušnih emisij pri vseh vozilih. Kvalitetno olje za motor pa poskrbi, da motor deluje pod optimalnimi pogoji. S tem pa bo izpuh veliko bolj čist, saj v njem ne bo nečistoč in druge umazanije. Sveže olje tudi zagotavlja, da bomo porabili manj goriva pri vsakodnevni vožnji. Obenem pa bo naše vozilo ustvarjalo manj emisij s čemer bomo pomagali z ohranjanjem narave.

Na spletni strani www.silux.si lahko zasledimo različne rezervne dele za vse vrste vozil. Obenem pa lahko na omenjeni strani tudi izbiramo med kvalitetnimi proizvajalci motornih olj.

Similar Posts: