Zakaj potrebujemo kvalitetno motorno olje

Vsak voznik avtomobila se je že srečal z menjavo olja. To je nujno potrebno za naš motor, saj tako zagotovimo, da bo deloval pravilno. Kvalitetno motorno olje za avto podmaže vse notranje dele motorja in preprečuje, da bi se med seboj drgnili, kar lahko privede do resnih okvar. Obenem pa tako tudi preprečimo, da bi se v motorju nabirala umazanija. V tem članku si bomo pogledali, zakaj je potrebno izbrati kvalitetno olje za naš avto in kaj s tem pridobimo.

Izbira primerne vrste olja

Avtomobilsko motorno olje in njegova menjava je dokaj preprost proces, ki ga moramo opraviti na avto-servisu vsak 4-8 tisoč kilometrov. Sama storitev je dokaj ugodna in se opravi hitro, vendar imamo vedno možnost, da ga zamenjamo v našem avtomobilu sami.

Lahko se nam zgodi, da bomo v dilemi, ko nas bo mehanik vprašal, kakšno olje želimo. Tudi, če bomo sami šli v nakup, bomo videli malo morje različnih motornih olj za naš avto. Seveda se vedno lahko zatečemo k priročniku, ki smo ga dobili z našim avtomobilom. Tam je napisana priporočena vrsta in tip motornega olja, ki jo je napisal proizvajalec.

Različne vrste

Na trgu poznamo 3 različne kategorije avtomobilskega olja za motorje. Poglejmo si nekaj ključnih razlik med različnimi vrstami:

  • Mineralno olje

Najbolj ugodno olje za nakup ter dovolj dobro za vsakodnevno uporabo vozila. Tako olje je pridelano iz naravnega »surovega« olja. Slabost pa je, da ga je potrebno večkrat menjati in ne more vzdržati visokih temperatur.

  • Sintetično olje

Je narejeno v laboratoriju ter je zato bolj prilagojeno razmeram v našem motorju. Po navadi so taka olja dražja, vendar nudijo veliko boljšo zaščito za naš motor in lahko tudi vzdržijo večje temperature.

  • Polno-sintetično olje

Ne vsebuje mineralnih olj in je narejeno za industrijske stroje. Taka olja nudijo največjo zaščito za vse komponente v našem motorju, vendar so tudi najdražja izbira.

Odvisno je tudi od avta kakšno olje potrebujemo. Starejši avtomobili bodo imeli največ koristi od polno-sintetičnih olj. Novejši avtomobili pa lahko uporabljajo navadne sintetične vrste.

Starost avta in kilometrina

Še zadnje bi radi omenili starost avtomobila in kilometrino. Oba igrata vlogo v izbiri primernega olja. Če imamo na avtu že nabranih sto tisoč kilometrov in več, je dobro, da si izberemo tako motorno olje za avto, ki je narejeno za visoke kilometrine. Veliko proizvajalcev ima tudi posebna olja, ki trdijo, da izboljšajo moč motorja in zmanjša porabo bencina. Tako vrsto si izberimo, če se veliko vozimo, saj na dolge razdalje bomo bolj učinkovito potovali.

Ali veste da je avtoelektrika sestavljena iz glavnih polnilnih, zagonskih in vžigalnih električnih delov. Več o tej temi si lahko preberete s klikom na povezavo.

Čelade iXS. Znamka je na tržišču vse od leta 1979, ob upoštevanju najnovejših modnih trendov, iXS nenehno posodablja in razvija nove izdelke. Preberi več …

Similar Posts: