Zaganjalne naprave in alternatorji v avtoelektriki

Avtoelektrika

Električni sistem avtomobila ali avtoelektrika predstavlja zaprt krog električnih vezij, povezanih v različne avto dele, ki se napajajo z baterijo. Elektrika v avtu je tako sestavljena iz treh glavnih delov, kot je baterija, zaganjalna naprava ali zaganjač in alternator. Ti avtomobilski deli dajejo bateriji energijo, ki jo potrebuje za napajanje vozila. Če eden od teh delov ne deluje pravilo, se avto ne bo zagnal ali bo pri vžigu imel težave.

Avtoelektrika je sestavljena iz glavnih polnilnih, zagonskih in vžigalnih električnih delov, vendar pa obstajajo še druge komponente, ki napajajo različne sestavne dele v avtomobilu. Pri tem napajajo:

  • luči
  • elektromotorje
  • senzorje
  • merilnike električnih instrumentov
  • grelne elemente in magnetne ključavnice
  • radio

Vsa električna vezja se odprejo in zaprejo s stikalom ali z releji oziroma daljinski stikali, ki jih upravljajo elektromagneti.

Zaganjač kot glavni del v električnem sistemu avtomobila

Medtem ko akumulator oskrbi vozilo s potrebno električno energijo za vžig, je zaganjalna naprava tista, ki preko električnega vezja vzpostavi stik za pravilen zagon motorja. Avtoelektrika deluje tako, da akumulator napaja motor zaganjača, pri čemer ta avto del obrne ročično gred in povzroči gibanje bata v motorju. Brez električne zaganjalne naprave se avtomobil ne bi mogel vžgati.

Če ima motor v avtomobilu težave pri vžigu ali se sploh ne zažene, tedaj mehanik ob preverjanju električnega sistema v vozilu najprej preveri zaganjač. Pri tem si mehanik ogleda, ali zaganjalna naprava črpa ustrezno količino električnega toka. Prekomerna električna napetost bo dala mehaniku vedeti, da je zaganjač obrabljen ali uničen. Če pa ta avtomobilski del črpa prenizek električni tok, tedaj bo potrebno zamenjati le korodirane kable in priključke.

Alternator kot avto del v elektriki za avtomobil

Ko motor deluje in je avtomobil prižgan, alternator ohranja napolnjeno baterijo in električni sistem, ki povezuje vsa električna vezja za delovanje motorja. Poškodovan, korodiran ali obrabljen alternator je potrebno čim prej zamenjati z novim avto delom, saj se bo baterija zelo kmalu izpraznila, na koncu pa bo izgubil svojo moč tudi pogonski motor.

Altenator
Altenator

Redni servisi na vozilu zagotavljajo kontrolo alternatorja, ko mehaniki preverijo, ali alternator generira ustrezno količino električnega toka in napetosti. Alternatorji za specifične modele in tipe avtomobilov so na voljo za nakup v spletni trgovini z avto deli Silux, kjer lahko poiščemo še ostale dele za avtoelektriko, kot so zaganjači, vžigalni vodniki, visokotlačne črpalke, stikala in releji.

Similar Posts: