Zakaj zamenjati avtomobilski akumulator pred zimo

Avtomobilski akumulator je potrebno preveriti pred začetkom zime, saj je pozimi priklopljenih nanj več potrošnikov kot v drugih letnih časih. Posebej pomembno je, da stanje napolnjenosti preverimo pred prvim obilnim sneženjem in mrazom. Mraz in vlaga pozimi še posebej obremenjujeta akumulator, saj imamo močno povečano gretje v sprednja in zadnja stekla zaradi ledu. Povečano gretje pripomore k hitrejši izpraznitvi akumulatorja, kar je pozimi posebej težavno.

Kupimo nov akumulator in prihranimo

Če opažamo zmanjšano moč akumulatorja, ga moramo zamenjati. V kolikor ne upoštevamo prvih znakov obrabe akumulatorja, se bo slednji izpraznil, za naš prevoz do mehanične delavnice pa bomo morali plačati drago avto vleko. Novi modeli akumulatorjev tudi pri hladnem zagonu garantirajo izjemno veliko moč. Za starejša vozila, ki nimajo funkcije start-stop, so primerni že akumulatorji srednjega cenovnega razreda, ki so prilagojeni potrebam tako vozil nižjega, kot tudi višjega razreda.

Kako izbrati pravi akumulator za naše vozilo?

Pravi akumulator za naše vozilo izberemo tako, da:

  • Preverimo dejansko velikost baterije,
  • Preverimo zahtevane lastnosti akumulatorja, kot so zagonska moč, napetost in kapaciteta.
Akumulator
Avtomobilski akumulator je potrebno preveriti pred začetkom zime

Preveriti moramo tudi stanje zaganjalnika

V primeru slabšega delovanja akumulatorja, je priporočljivo, da preverimo tudi stanje zaganjalnika. V kolikor opažamo obrabo, lahko prek spleta kupimo novega in ga zamenjamo. Okvaro zaganjalnika diagnosticiramo tako, da se po polnjenju akumulatorja odpravimo na daljšo vožnjo. V kolikor se tudi po tej vožnji avtomobil ne vžge normalno, vemo, da je okvarjen zaganjalnik.

Pregled napolnjenosti 

Za merjenje napetosti ni potrebno odstraniti akumulatorja. Pomembno je, da avtomobil miruje vsaj dve uri, saj so samo tako lahko meritve izvedene natančno. Poln akumulator ima napetost najmanj 12,65 volta polovičen pa 12,24 volta, prazen pa 11,89 volta. Če po merjenju naprava kaže manj kot 11 voltov, je potrebno akumulator zamenjati, saj se ga ne bo dalo napolniti. 

Vzdrževanje in nega akumulatorja

Z nego zunanjih površin naprave je možno preprečiti plazeče tokove, ki postopoma akumulator izpraznijo. Ohišje očistimo z antistatično krpico, s polov pa s pomočjo palčke odstranimo umazanijo ter čez pola namažemo posebno mazivo. 

Preberite ta članek: Zakaj se je dobro odločiti za avtomobilsko prtljažno korito

Gumijasto korito za prtljažnik je odličen način za dodatno zaščito notranjosti vozila. Ta korita so izdelane iz trpežnih in dolgotrajnih materialov ter so namenjene temu, da v prtljažnem prostoru ne bo umazanije, smeti, vlage in drugih nečistoč, ki lahko poškodujejo prvotno preprogo v prtljažniku.

Vgradnja pravega akumulatorja za naše vozilo

Vgradnja premočnega ali prešibkega akumulatorja je možna, a privede do določenih zapletov. Prešibka naprava lahko privede do tega, da se motor ne zažene, saj zaganjalnik nima dovolj moči za hladni zagon. Šibkejši akumulator obenem ne more zagotavljati dovolj energije za vse porabnike.  V primeru vgraditve močnejšega pa obstaja možnost, da se generator ne napolni dovolj, kar privede do hitrejše okvare akumulatorja.

Preberite si še članek o tem, zakaj potrebujemo motorno olje.

Similar Posts: