Glavni razlogi za izgubo podatkov

Računalniki postajajo vsak dan bolj zanesljivi. To omogočajo moderni proizvodni procesi, ki zagotovijo vrhunsko kvaliteto in vzdržljivost različnih komponent. Poleg tega pa računalniki potrebujejo vedno manj električne energije za pravilno delovanje. To pa močno zniža obremenjenost komponent, kot je procesor, grafična kartic, napajalnik ipd. Res pa je, da se kljub temu še vedno lahko katera izmed komponent pokvari. Tako se nam operacijski sistem ne bo hotel več naložiti. To pa pomeni, da smo izgubili podatke iz trdega diska ali drugega spominskega medija. 

Trdi diski vsebujejo mehanične komponente

V računalniškem svetu velja pravilo, da manj kot je mehaničnih komponent v kateri izmed komponent, bolje zanesljivo bo posamezen računalnik deloval. Mehanične komponente so izpostavljene obrabi, občutljivosti na vročino, vlagi ipd. Trdi diski vsebujejo vrteče magnetne plošče, elektro motor in zapisovalno roko. To pa je zelo veliko mehanike, ki mora delovati brezhibno. Res je, da trdi disk brez težav deluje tudi po 5+ let, če se ne pregrevajo in izgubljajo električno energijo med delovanjem. Seveda pa to v resničnem svetu ni vedno mogoče. Tako poznamo dva razloga za izgubo podatkov iz diska, ki pa sta:

  • Logične okvare, ki so okvare operacijskega sistema, particij in drugih programskih in logičnih delov trdega diska.
  • Mehanske okvare, ki so okvare mehaničnih delov v samem trdem disku

USB ključ je izredno uporabna naprava

Dandanes skoraj ni posameznika, ki si ne bi lastil vsaj enega USB ključa. To je naprava, ki je dobesedno spremenila svet, saj omogoča, da podatke brez težav prenašamo iz računalnika do računalnika. Poleg tega pa so moderni USB ključi izredno cenovno dostopni in imajo zelo veliko kapaciteto uporabnega prostora.

USB ključ
Dandanes skoraj ni posameznika, ki si ne bi lastil vsaj enega USB ključa.

To pa je privedlo do tega, da jih uporablja vedno več ljudi za poslovne in osebne namene. Se pa lahko zgodi, da ko vstavimo USB ključ v računalnik, da ga operacijski sistem ne prepozna. To pa pomeni, da ne moramo dostopati do njegove vsebine.

Izguba podatkov iz USB ključa je zelo pogost pojav, ki se lahko zgodi vsakomur. Razlogi zanj pa so lahko mnogi, kot na primer:

  • Izrabljena elektronika v USB ključu
  • Polomljen vtičnik USB
  • Poškodovana particija na USB napravi

SSD diski so tudi izpostavljeni izgubi podatkov

Zadnje nekaj let lahko opazimo, da vedno več prenosnikov in namiznih računalnikov uporablja SSD diske. Te ne vsebujejo mehaničnih komponent, ter so zato tudi veliko hitrejši od tradicionalnih diskov. Slabost pa je ta, da imajo omejeno število zapisov in branj. Če uporabljamo SSD disk več let, se lahko zgodi, da nam sčasoma preneha delovati. Lahko, da smo prekoračili največje število zapisov in branj, ter nam naprava ne more več omogočati dostopa do njene vsebine.

Možno pa je tudi, da so nam operacijski sistem poškodovali virusi ali nepravilno delujoča particija. SSD diski in navadni diski so izpostavljeni enakim logičnim okvaram. Izguba podatkov iz SSD diska je sicer manj verjetna, kot pri klasičnih diskih, vendar ni nepogosta.

Vedno je dobra odločitev, če investiramo v NAS ali drug sistem, ki nam bo omogočil izdelavo in shrambo varnostnih kopij. 

Similar Posts: