Evolucija grafičnih kartic

Grafične kartice so najbolj popularna tema, ko govorimo o računalniških komponentah. Sama tehnologija računalnikov vedno bolj napreduje in tako imamo naprave, ki so manjše, močnejše in hitrejše kot prejšnja generacija vsako leto. Moč in tudi namen grafičnih kartic sta se v zadnjih desetih letih močno spremenila. Danes uporabljamo grafične kartice ne samo za igranje iger in obdelovanje videa, ampak tudi za kripto valute, napovedovanje vremena, virtualno realnost ipd. Moderne grafike so manjše in tudi večje kot kadarkoli prej. Kako to mislimo? Poznamo integrirane grafične kartice (v procesorju) za igranje lahkih iger in osnovna računalniška opravila. Po drugi strani pa obstajajo ogromne grafike, ki so namenjene profesionalnemu delu in igranju najzahtevnejših iger. To je omogočilo, da imamo danes na izbiro tehnologijo, ki ustreza točno našim namenom.

Trenutni veliki igralci

Skozi čas je veliko podjetij poskušalo se prebiti v trg grafičnih kartic, ampak dolgotrajno uspešnost so poželi sami pri dveh podjetjih: AMD in Nvidia. Oba sta velika igralca v inovaciji grafike, računalniških iger in pametne tehnologije. Ti dve podjetje trenutno vladata ogromnemu trgu grafičnih kartic katerega v glavnem poganja igračarska industrija. Veliko drugih podjetij tudi izdeluje grafične kartice, kot svetovno znani proizvajalec čipovja Intel, ampak se zelo težko primerja s trenutno najbolj popularnima AMD in Nvidia podjetji.

Kaj se je spremenilo?

Nobena računalniška komponenta se ne spreminja tako hitro kot grafične kartice. Procesorji, pomnilnik, trdi diski in ostalo doživi zelo malo sprememb v zadnjih letih. Sama tehnologija grafike pa se vsako leto nadgradi in ponuja dodatne možnost, ki jih ni bilo na voljo prejšnje leto. Tukaj lahko omenimo najbolj vidne izboljšave za vsakodnevno uporabo:

Manjša poraba električne energije

Grafične kartice danes porabijo veliko manj električne energije, kot nekoč. Sedaj lahko igramo najnovejše igre na strojni opremi, ki porabi enako električne energije, kot navadna namizna luč.

Večji pomnilnik

V zadnjih 5 letih imamo na voljo veliko več pomnilnika na grafičnih karticah, kot kadar koli prej. Tako lahko obdelujemo grafiko, igramo igre ali miniramo kripto valute na cenejših modelih grafik.

Boljše hlajenje

Večna težava vse strojne opreme, hlajene se je močno izboljšalo na vseh računalniških napravah. Morda ne toliko sama tehnologija hlajenja, ampak manjše čipovje omogoča, da naredimo enako delo z manj gretja na procesorju, grafični kartici, pomnilniku itd.

 

Similar Posts: