Kaj je kloniranje trdega diska

Kloniranje diska je proces v katerem naredimo identično kopijo trdega diska ali SSD-ja. Tako kopijo lahko kadarkoli uporabimo v primeru, da je kaj narobe s našim trenutnim operacijskim sistemom. Tak disk lahko shranimo nekam na varno, saj lahko z njim v trenutku usposobimo računalnik v delujoče stanje. To nam omogoča, da naredimo identično kopijo vseh naših trenutnih podatkov na računalniku na drug fizičen medij. Poglejmo si kako to naredimo in kakšne so omejitve.

Kako poteka postopek?

Ker je kloniranje trdega diska postopek v katerem naredimo enako kopijo trdega diska ali SSD-ja, lahko na prazen disk opravimo kloniranje samo enkrat. Seveda lahko postopek ponovimo in prepišemo podatke, vendar je na disku lahko prisotna samo ena kopija kloniranih podatkov naenkrat. To lahko tudi opravimo na zunanjem trdem disku, saj ga lahko s seboj prenašamo in uporabimo, ko želimo.

Zakaj bi želeli klonirati disk?

  • Nadgradnja računalnika
    Morda imamo že vse programe nameščene na računalniku, vendar smo se odločili nadgraditi glavni trdi disk z večjo kapaciteto in hitrostjo. V tem primeri bi morali disk na katerem imamo vse programe pobrisati in na nov disk vse ponovno namestiti. Lažje je, če opravimo kloniranje diska, saj s tem vso vsebino prenesemo s starega medija na novega, ne da bi pri tem morali vse ponovno nameščati.
  • Zasilna varnostna kopija
    Naš notranji trdi disk lahko kloniramo na zunanji ali pa tudi notranji trdi disk. S tem smo naredili zasilno kopijo, v primeru, da bi kaj šlo narobe. Če se nam trenutni trdi disk, ki ga uporabljamo pokvari ga lahko zamenjamo s klonom. Bodimo pozorni pri tem, saj bo kloniram trdi disk imel samo podatke, ki smo jih v tistem trenutku s kloniranjem prenesli in ne teh, ki smo jih dodali kasneje.

Kaj pa SSD?

Kloniranje trdega diska lahko poteka v obe smeri. Lahko, da iz trdega diska nadgrajujemo na SSD ali obratno, vendar morata biti nov disk ali SSD enake ali večje velikosti, kot vsi podatki, ki so trenutno zapisani na disku, ki ga bomo klonirali.
Če imamo na primer 500GB trdi disk in imamo gor zapisanih 250GB podatkov, bomo potrebovali SSD na katerega bomo klonirali naš trenutni disk vsaj 250GB ali večje velikosti.

Similar Posts: