Potrebujem nov in zmogljiv prenosnik

Prenosni računalnik je danes bolj kot ne nuja, zato je po navadi precej neprijetno, ko se računalnik pokvari. Situacija je malo lažja, če imamo poleg prenosnika še namizni računalnik, poleg tega pa si lahko vsaj začasno pomagamo tudi s kakšno tablico ali vsaj pametnim telefonov, a tisti, ki so navajeni uporabljati prenosnik, si ob morebitni okvari zagotovo želijo, da bi ga lahko spet čim prej začeli nemoteno uporabljati. Pogosto je na srečo prenosnik možno popraviti, a popravilo lahko traja nekaj časa in ni nujno poceni, zato se je smiselno vprašati, ali se morda ne splača bolj kupiti kar novega – tako bomo dobili tudi garancijo, kar je v primeru kakšnih okvar vredno zelo veliko in nas lahko reši težav.

Kakšen mora biti prenosnik?

Odgovorov na vprašanje, kakšen mora biti prenosni računalnik, je toliko, kolikor je uporabnikov prenosnikov, saj je vsakemu pomembno kaj drugega. A v resnici obstajajo nekatere lastnosti, ki so pomembne prav vsem, le da se večini zdijo že kar samoumevne in o njih ne razmišljajo, dokler po ne sreči ne kupijo računalnika, ki česa od spodaj naštetega nima.

Po toči zvoniti je žal prepozno, zato je vse našteto dobro preveriti že pred izbiro in nakupom prenosnika oziroma laptopa:

  1. Lahek oziroma ne prevelike teže – sploh če bomo prenosnik veliko nosili s seboj v službo, na sestanke, na faks in podobno, je njegova teža zelo pomembna.
  2. Ne prevelik oziroma ne prevelikih dimenzij – enako kot teža so zaradi nošenja pomembne tudi dimenzije prenosnika, seveda pa navadno velja tudi to, da večji kot je prenosnik, težji je.
  3. Dovolj velik zaslon za nemoteno delo – kljub želji po čim večji majhnosti prenosnika, pa je vseeno pomembno, da ima dovolj velik zaslon, ki nam bo omogočil nemoteno delo.
  4. Dobra resolucija zaslona – poleg velikosti zaslona je pomembna tudi njegova resolucija, saj je od tega odvisno, kakšen zajem slike bo imel računalnik.
  5. Dovolj pomnilnika oziroma RAM-a – na zmogljivost in hitrost računalnika zelo vpliva RAM oziroma pomnilnik, zato je zelo pomembno, kakšen je, če nočemo imeti težav z zamrzovanjem, dolgotrajnim prižiganjem, nenehnim čakanjem, da se končno odpre določen program itd.
  6. SSD disk – slednje sicer ni nujno, je pa priporočljivo. Lahko kupite tudi prenosnik z navadnim diskom in ga naknadno zamenjate z SSD diskom, ki trenutno velja za najboljšega na trgu.

Tehnične lastnosti so pomembnejše od videza

Prenosniki so lahko na videz tudi zelo lepi, sploh, ko so novi, in marsikoga očarajo s svojim modernim videzom in neverjetno tankostjo ali lahkostjo. A v resnici je pri nakupu treba najprej gledati na tehnične lastnosti prenosnika, ki ga kupujemo, šele nato pa to, kako izgleda. Zato se nakupa lotite čim bolj premišljeno, saj boste tako kupili računalnik, s katerim boste zadovoljni.

Preberite si naš članek če želite izvdeti kako poteka kloniranje trdega diska.

Similar Posts: