Nasveti pri izbiri avtomobilskih gum

Gume za avto

Gume so izjemno pomemben del vsakega vozila. Prav vsaka avtomobilska guma ima označbo, ki pove, ali je sploh primerna izbira za vaše vozilo. Med drugim je na primer ključno, da dimenzije izbranih pnevmatik za vozilo povsem ustrezajo dimenzijam, ki so navedene v tehničnem dokumentu za vaš avto.

Pri izbiri avto gume morate biti prav tako pozorni na datum proizvodnje. To vam pove tako imenovana DOT oznaka, ki jo lahko najdete vgravirano na bočnici pnevmatike. Prvi dve števili povesta teden, zadnji dve pa leto proizvodnje.

Vrste gum za vozila glede na letni čas

Gume za avto je treba izbirati tudi glede na letni čas. Pozimi pridejo v poštev zimske gume, ki se na vozila praviloma nameščajo od 15. novembra dalje. Letne pnevmatike pa so nujna izbira za toplejše vreme. To je praviloma od 15. marca dalje.

Izberete lahko tudi celoletne gume za avto oziroma zimsko-letne pnevmatike. A takšna vrsta gum se priporoča predvsem za tiste kraje, kjer ni ekstremnih zimskih pogojev. Pomembno je razumeti tudi M + S oznako na gumi, ki pomeni blato in sneg.

Uporaba letnih avtomobilskih gum

V toplejšem obdobju leta se na vozilih uporabljajo tako imenovane letne gume.

Po zakonu je torej treba po 15. marcu zimske gume zamenjati z letnimi. Zavedati se je treba, da je vožnja z zimskimi gumami v toplejšem, zlasti vročem vremenu, lahko precej manj varna.

Za zimske avto pnevmatike je namreč značilno, da na vročem asfaltu lahko hitro postanejo mehke, posledično imajo precej slabši oprijem – predvsem v ovinkih, prav tako med samim zaviranjem. V vročem obdobju leta se tudi precej poveča obraba gum. Uporaba letne gume pa občutno zmanjša še porabo goriva.

Karakteristike kakovostne avto gume

Karakteristike, s katerimi se ponaša kakovostna guma za vozilo, so odličen oprijem na suhi in mokri cesti, dolga življenjska doba ter nizka poraba goriva. Če na cesti s svojim vozilom preživite precej dolgo časa, vam strokovnjaki priporočajo nakup najboljših gum, in to ne glede na njihovo ceno.

Ali gume vplivajo na vožnjo vašega avtomobila?

Ob tem je treba še poudariti, da je primerna izbira avto gume odvisna tudi od tega, katero vozilo uporabljate. Vedeti je treba, da najboljša guma za avto na testu še zdaleč ne pomeni, da bo najbolje delovala na prav vsakem vozilu.

Similar Posts: