Sodobne tehnologije: ogledala za avto

Ogledala za avto so namenjena nadzoru zunanjega dela avtomobila in predvsem okolice na bočnih straneh in zadaj. Z njimi med vožnjo skrbimo za varnost, saj lahko opazujemo tudi vozila, ki vozijo skoraj vzporedno z nami ter za nami, in jih sicer ne bi mogli opaziti. Vidni kot oči pri človeku je namreč preskromen in je orientiran naprej, že periferni vid pa je precej omejen. Ogledala za avto so tako najboljša rešitev, da se vidljivost, ki je bistvena za varno vožnjo, izboljša. Oziroma so vsaj bila do trenutka, ko so se avtomobili pričeli opremljati z bolj sodobnimi tehnologijami.

Evolucija avtomobilskih ogledal

Stari avtomobili so imeli v ohišje nameščeno zgolj klasično ogledalo, ki je nudilo odsev slike. Ta je bila precej omejena, zato se je najprej poskrbelo za spremembo nanosa plasti za steklom, s katero se je doseglo nekaj deformacije oziroma se je poskrbelo, da se je odsev “povečal” in nam pokazal več, kot klasično ogledalo. S tem se je bistveno zmanjšal tako imenovan mrtvi kot.

Ogledala za avto so prav zaradi tega, ker so bistvena za pregled nad dogajanjem na cesti, dobila še nekaj izboljšav. Ogledalo na prednjem vetrobranskem steklu, ki omogoča pogled nazaj, je postalo preklopno in se je enostavno prilagodilo dnevni ali nočni vožnji, ko bi nas utegnili motiti žarometi za nami vozečega vozila. Tudi stranka ogledala so postala premična znotraj samega ohišja, pri sodobnih avtomobilih pa jih je mogoče nastaviti elektronsko, ne pa več zgolj ročno.

Ko avto parkiramo, jih je mogoče tudi zapreti oziroma zložiti k avtomobilu, da ne pride do poškodbe. Razlogi, da so ogledala za avto pri sodobnih avtomobilih tako draga, so prav v tehnologijah, ki skrbijo za enostavnejše nastavitve in bolj udobno uporabo ter druge funkcije. Poleg električno nastavljivih zunanjih ogledal imamo tudi takšna, ki se lahko ogrejejo in tako samodejno odmrznejo steklo, pri notranjem ogledalu pa so dodani še senzorji, ki zaznavajo dež ali žaromete nasproti vozečih avtomobilov. (Pri avtomobilih z aktivnimi žarometi.)

Ogledala za avto izpodrivajo nove tehnologije

Kako dolgo bomo ogledala za avto še uporabljali? Lahko bi rekli, da se njihovo obdobje končuje. Digitalizacija spreminja tudi vožnjo. Pri parkiranju avtomobila se marsikdo nič več ne zanaša na bočna in vzvratno ogledalo, temveč na parkirne senzorje. Prav tako je vse več avtomobilov, ki imajo za pregled nad zunanjostjo in okolico vozila nameščene kamere. Vozniki se bodo nanje vse bolj privajali, zato lahko pričakujemo, da bodo ogledala za avto slej kot prej postala preteklost. Nadomestili jih bodo zasloni, kjer bo okolica prikazana veliko bolj natančno, s tem pa se bo seveda povečala tudi varnost pri vožnji.

 

Similar Posts: