Igrače spremljajo otrokov razvoj

Raje manj, a kakovostne

Ne samo v teh predprazničnih dneh, tudi sicer se police v trgovinah šibijo pod težo narazličnejših igrač. Možnost izbire je po eni strani dobrodošla, po drugi strani pa so starši velikokrat premalo pozorni, ali so igrače res primerne za otroke oziroma ali niso zanje celo nevarne. Da bi bila odločitev lažja, bomo v nadaljevanju pregledali merila za kakovostne igrače, predpise za njihovo varnost in primernost za različna starostna obdobja.

Ena prvih stvari, ki jih moramo upoštevati pri nakupu igrače, je varnost. Za malčke, denimo, niso primerne figurice iz čokoladnih jajčk, saj jih lahko pogoltnejo in se zadušijo. Plišasti medvedki in druge živalice so lahko nevarni, če so izdelani iz slabih materialov ali slabo sešiti. Igrače za mlajše od treh let morajo biti ustrezno označene, izdelkom, na katerih ni označen izvor ali nimajo navodil za uporabo, pa se raje izognimo. Še posebno moramo biti previdni pri poceni igračah in tistih, ki so naprodaj na stojnicah (http://cloveknejezise.com/).

Praviloma naj bi bile varne igrače, ki imajo oznako CE, kar pomeni, da prihajajo iz držav Evropske unije. Oznako lahko proizvajalec uporabi le, če igrača ustreza vsem predpisom, ki so med drugim zapisani v pravilniku o varnosti igrač, ali če jo pošlje na testiranje v priglašene laboratorije. Na nepreverjenih izdelkih je oznako prepovedano uporabljati, a se to kljub temu dogaja.

Področje varnosti igrač pri nas urejata dva dokumenta: zakon o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti ter pravilnik o varnosti igrač, katerega dopolnjeno besedilo je bilo sprejeto maja letos. Zakon med drugim določa, da gredo lahko v promet samo izdelki, ki so skladni s predpisanimi tehničnimi zahtevami, če je bila njihova skladnost ugotovljena po predpisanem postopku in če so označeni v skladu s predpisi.

Vedno aktualna družabna igra Človek ne jezi se. Ko že misliš, da si rešil eno figurico, saj si tik pred »domom«, enemu od igralcev – zagotovo enemu izmed tvojih bližnjih sorodnikov – uspe srečni met kocke, s katerim tvojo figurico »izstreli« z igralne plošče. Preberi več …

Similar Posts: