Tradicionalen način polaganja tal se danes uporablja tudi kot podloga za šport

V veliko starih hišah na Japonskem, še posebej v tistih, ki so grajene v starem tradicionalnem stilu je podloga, ki se imenuje tatami izjemno pogosta, danes pa jo lahko poustvarijo tatami blazine, ki jih polagamo po tleh telovadnice, kadar v njih poteka trening borilnih veščin, vendar imajo tatami blazine veliko več zgodovine, kot bi si kdo mislil.

V začetku, ko so začeli uporabljati te blazine, ki so narejene iz slame, so bile te namenjene za uporabo le v višjih slojih in tudi niso bile del stalne talne obloge, ampak so bile te tanke tatami blazine zložljive, oziroma so jih lahko z relativno lahkoto pospravili, ko jih niso potrebovali. Kasneje so ljudje začeli menjati pod v manjših sobah za izključno tatami blazine, in te sobe namenili izključno sedenju. Vredno je tudi omeniti to, da je na japonskem tradicija, da se v hiši ne nosi obuval prevej stara, torej je bil pod, kot je tatami nekaj, kar je bilo lahko doseženo, saj ni bilo nevarnosti, da bi se relativno krhek in mehek pod trgal.

Dandanes je to, da imaš na Japonskem sobo, v kateri tla predstavljajo tatami blazine precej pogosto, vendar se tukaj ne gre za celotne hiše, ki bi bile narejene s podom iz tega materiala in enako velja tudi za nekoliko manj tradicionalne zgradbe, ki vseeno v svojo arhitekturo vključujejo ta nenavaden element.

Tatami blazine, ki se uporabljajo za šport so precej drugačne od klasičnih blazin, ki jih poznamo iz japonske tradicije. Te blazine so narejene iz umetnih materialov, najpogosteje pene, ki je seveda narejena iz neke vrste plastike. Kadar se tatami blazine uporabljajo za šport se ne upošteva tradicionalnih velikosti in načina polaganja, ampak so blazine, ki so dostopne na trgu vse kvadratne oblike, seveda pa imajo na vseh straneh narejen sistem, da se lahko združijo s sosednjimi blazinami. Najpogosteje so tatami blazine dostopne v rdeči in modri barvi, dostopni pa so tudi robni kosi, ki omogočajo, da je tatami na koncu elegantno zaključen. Take tatami blazine so preproste za uporabo in vzdrževanja prav tako pa ne zavzamejo veliko prostora.

Similar Posts: