Previdno pri uporabi divjih rastlin

Mnoge domače in divje rastline ponujajo blagodejne in celo zdravilne učinke za telo in duha, hkrati pa obstajajo tudi določena tveganja – od prebavnih motenj in slabosti pa vse do hudih bolečin in celo smrti. Previdni moramo biti že pri nabiranju divjih zelišč in predvsem gob, a tudi na domačem vrtu ne smemo pozabiti na to, da rastline niso vedno povsem nedolžne.

Pazljivi moramo biti že zato, ker so nekatere rastline zaščitene in jih ne smemo trgati. To velja tudi za nekatere zdravilne in koristne rastline, ki bi jih lahko s pridom izkoristili, a so pred nevarnostjo izumrtja. Še bolj nevarne pa so tiste rastline, ki jih lahko zamenjamo – predvsem pri gobah se to pogosto zgodi, saj so nekatere gobe zelo dobre in zdrave, druge pa smrtno nevarne, medtem ko mnogim nabiralcem vse izgledajo kar enake.

Nekaj previdnosti terjajo tudi tiste rastline, ki jih sicer pogosto nabiramo in uporabljamo, recimo čemaž. Čeprav je čemaž sorodnik priljubljenih domačih vrtnin, gre seveda za divji česen, se v kuhinji znajde bolj poredko. To morda niti ni tako slabo, saj lahko čemaž pri nabiranju zamenjamo z nekaterimi strupenimi rastlinami, zato je uporaba tega zelišča lahko tvegana. Najbolj nevarna podobna rastlina je jesenski podlesek, ki ima na pogled zelo podobne podolgovate liste, a vsebuje smrtno nevaren strup kolhicin. Zgodi se, da zaradi pomote nič hudega sluteči domači kuharski mojstri pristanejo v bolnišnici, znanih pa je tudi več smrtnih primerov.

Čemaž je seveda koristna in okusna rastlina, če naberemo prave liste. Omogoča pripravo različnih jedi, priljubljene so predvsem juhe in omake. Ker gre za precej pogosto rastlino v slovenskih gozdovih, jo običajno nabiramo kar sami, ravno zato pa obstaja možnost zamenjav z drugimi rastlinami – po čemaž se je smiselno odpraviti s fotografijo in podrobnim opisom rastline, seveda pa se moramo pravočasno pozanimati tudi o izgledu rastlin, s katerimi čemaž pogosto zamenjujemo.

Več o čemažu: https://www.bodieko.si/recepti-za-cemaz

Med divjimi rastlinami najdemo še nekaj potencialno smrtonosnih zamenjav. Najbolj znani so seveda primeri pri gobah, ki sicer ne sodijo v kraljestvo rastlin, a so priljubljena tarča nabiralcev v slovenskih gozdovih. Tudi pri gobah je najboljša taktika ta, da pri nabiranju v roke vzamemo priročnik, ki prikazuje užitne gobe in predstavlja razlike v primerjavi s strupenimi. Pravzaprav je najbolje, da se pri nabiranju gob omejimo le na tiste vrste, ki jih sami dobro poznamo, ostale pa le občudujemo v naravnem okolju.

Divje rastline ponujajo veliko priložnosti za popestritev domačega jedilnika, a žal tudi tveganje. Poleg tega, da jih ne smemo zamenjati s podobnimi rastlinami, jih moramo znati tudi pravilno pripraviti in jih ne smemo uživati v prekomernih količinah. Tudi za čemaž recimo velja, da lahko povzroča razdražen želodec in prebavne motnje, če ga pojemo preveč, enako velja za nekatere druge divje rastline.

Folna kislina je nujna za proizvodnjo novih celic. Še zlasti pomembna je pri razvoju zarodka; pomaga namreč pri tvorbi ključnih spojin za delovanje možganov. Preberi več …

Similar Posts: