Odnosi in zdravje

Konfliktni odnosi ogrožajo zdravje

Ljudje se podzavestno izogibajo družbe tistih, ki se jim ne zdijo simpatični. Kaj se dogaja v trenutku, ko že na prvi pogled presodiš, da z določeno osebo ne bi preživel v prostoru niti minute, znanstveniki še ne znajo odgovoriti. Nekatere antipatije se pokažejo šele pozneje, prvi vtis je tedaj napačen. Velikokrat se takšnim novim znancem lahko izogneš, težje pa je, če neprijetne občutke vzbujajo sodelavci ali celo partnerji. Takšna konfliktna razmerja imajo zelo negativen vpliv na krvni tlak. Bližina neljube osebe očitno v resnici dvigne pritisk. Ljudje, ki so neprestano v stiku z neljubimi ljudmi, imajo statistično dokazano zvišan tlak in pogosteje uživajo zdravila za to.

Estetika ni vedno zdrava

Ameriški strokovnjaki so po pregledu statističnih podatkov ugotovili, da ljudje z velikimi lobanjami redkeje zbolijo za starostno demenco in alzheimerjevo boleznijo. Večji obseg glave, ki velja po lepotnih merilih za neprivlačnega, ima očitno nekatere prednosti. Številke so precej prepričljive, ni pa znano, zakaj naj bi manjša glava  in s tem manjši možgani  pomenila večje tveganje za starostne spremembe.

Sonce varuje pred multiplo sklerozo

Kar dve raziskavi, opravljeni v zadnjem času, dokazujeta koristi zmerne izpostavljenosti sončni svetlobi. Vitamin D, ki nastaja pod njenim vplivom v koži, menda znižuje tveganje za nastanek multiple skleroze. Izsledki morda tudi pojasnjujejo, zakaj je ta bolezen pogostejša v severnih državah, kjer je sončne svetlobe manj kot drugod. Kassandra Munger z univerze Harvard v Bostonu je opozorila na znano dejstvo: čim bolj adam4adamn je država oddaljena od ekvatorja, toliko več bolnikov z multiplo sklerozo ima. Največ je je v Skandinaviji in Kanadi, veliko tudi v vzhodni Avstraliji in na Novi Zelandiji, medtem ko je ob ekvatorju skorajda ne poznajo. Očitno je sonce odlično varovalo. V zadnji adam4adamn številki revije Neurology adultfriendrfinder je skupina strokovnjakov z Mungerjevo na čelu zapisala, da jemanje multivitaminskih tablet, ki vsebujejo tudi veliko kalcija, pri ženskah znižuje tveganje za razvoj multiple skleroze kar za štirideset odstotkov. Kaj povzroča to hudo bolezen, ne ve nihče. Znano je, da nastane, ker bolnikov imunski sistem napade zaščitne mielinske ovojnice živčnih vlaken. Prvi znaki se pojavijo hitro in nemalokrat izginejo, zato bolniki ne pridejo takoj na pregled. Začetni znaki so zelo različni, od mravljinčenja, prizadetosti vidnega živca do utrujenosti in nespečnosti.

Similar Posts: