Suha priprava

Zimska sezona je tik pred vrati. Da jo boste uspešno začeli, ko bo zapadel prvi sneg, smo pripravili program vadbe, ki bo pospešil vaš napredek v teku na smučeh in pripomogel k večji uspešnosti pri njem. Z njim boste pridobili potrebno mišično moč in vplivali na aerobno vzdržljivost. Tako boste že pri prvem snidenju z belimi poljanami lahko neizmerno uživali.

Program

Za program vadbe smo izbrali vaje, ki jih lahko delate v bližnji telovadnici ali kar doma. Namenjene so krepitvi najpomembnejših mišic, ki jih potrebujete pri klasični in drsalni tehniki teka na smučeh. Za njihovo izvedbo potrebujte le par ročk, najbolje tistih, ki omogočajo nastavljanje različnih bremen. Pred izvedbo programa si vzemite dovolj časa za ogrevanje. Pri ogrevanju naredite tudi raztezne vaje in jih ponovite na koncu treninga. Tako boste poleg sprostitve vplivali še na boljšo gibljivost. Priporočamo, da vaje najprej naredite brez dodatnih bremen, tako da boste mišice dobro ogreli in hkrati ponovili tehniko vaj. Pomembno se je zavedati, da je teža lastnega telesa za nekatere dovolj veliko breme in ročk sploh ne bodo potrebovali.

Da bo učinek programa največji, naredite vaje po opisanem zaporedju, tako da naredite en niz posamezne vaje in greste nato na drugo vajo. Pri vajah za mišice nog pazite, da boste v položaju, v katerem boste ves čas ohranjali ravnotežje, kar bo vplivalo tudi na boljše ravnotežje pri teku na smučeh.

Za vsako vajo naredite 20 do 30 ponovitev, po katerih morate čutiti utrujenost v mišicah. Odmor med vajami naj ne bo daljši od 30 sekund. Obhod bo končan, ko boste naredili vse vaje. Odmor med obhodi naj bo dolg tri minute.

Similar Posts: