Kdaj in s kom na družinsko psihoterapijo?

Psihoterapija je vse bolj priljubljena storitev, saj se vedno več posameznikov pa tudi skupnosti sooča z najrazličnejšimi težavami oziroma stiskami. Poznanih je več vrst oziroma tipov psihoterapije, med katerimi je tudi družinska psihoterapija.

V primeru družinske psihoterapije se v postopek terapije ne vključi zgolj posameznik, temveč celotna družina. Posameznikom pa to seveda zagotovi, da pridobljene nove izkušnje lahko takoj preverijo in pridobijo potrditev preostalih članov družine o sami učinkovitosti na novo naučenega vedenja.

Družinska terapija lahko pomaga pri reševanju številnih težav, kot so težave v komunikaciji, konflikti, stres, ločitev ali izguba, in prispeva k razvoju bolj zdrave in trdne družinske dinamike.

Terapevt v vlogi novega družinskega sopotnika

Družinska psihoterapija v ospredje postavlja pomembnost odnosa med terapevtom in klienti. Terapevt mora zanje predstavljati temelj terapije. V družino se strokovnjak vključi kot priložnostni sopotnik, tedaj ko je torej zdrava družinska aktivnost odsotna. Odziva se osebno, o samem dogajanju med njim in pacienti pa govori povsem direktno in odprto.

Ključni cilj družinske terapije pa je ta, da se med posamezniki ponovno vzpostavijo ravnotežja – med lastno avtonomijo in povezanostjo s člani družine. Izkustvena družinska psihoterapija naj bi namreč temeljila na predpostavki, da so simptomi znak, da posameznik ne zmore oziroma ne zna primerno uskladiti potrebe po skrbi zase in seveda potrebe po skrbi za druge okoli njega.

Potek družinske psihoterapije

Srečanje družine s terapevtom praviloma traja eno do dve uri. Dolžina celotne obravnave oziroma postopka se seveda lahko precej razlikuje. Težnja vsakega terapevta pa je, je teh srečanj čim manj in da se težave čim prej rešijo.

Družinske psihoterapije seveda ne sme izvajati kar kdor koli. Za opravljanje takšnega dela so namreč potrebna posebna znanja pa tudi izkušnje. Sam študij na primer vključuje tako spoznavanje teoretičnega ozadja kot tudi praktičen trening, ki se mu pridružujeta osebno izkustveno učenje ter individualna in skupinska super vizija.

Kako najti primernega družinskega psihoterapevta?

Da bo družinska psihoterapija torej čim bolj uspešna in da bo potrebnih čim manj srečanj, je zlasti odvisno tudi od samega terapevta. K sreči je pri nas precej dobrih družinskih terapevtov, ki se predstavljajo tudi na spletu.

Preden si izberete svojega družinskega terapevta, skupaj z najbližjimi preverite seznam najboljših pri nas. Pri končni odločitvi pa vam lahko pomagajo tudi tisti, ki so s takšno storitvijo oziroma terapijo že kdaj imeli dobre izkušnje.

Similar Posts: